dimecres, 29 de setembre del 2010

ELS ESCRIPTORS DE LES COMARQUES CASTELLONENQUES S'AGRUPEN


L’Aula-Museu Carles Salvador de Benassal és el lloc que van escollir els escriptors de les comarques de Castelló per signar la partida de naixement de “El Pont. Cooperativa de Lletres”. Autors del Maestrat, la Plana, l’Alcalaten i els Ports van trobar-se per posar en marxa una entitat que incorpora no sols poetes, narradors, dramaturgs o assagistes sinó també estudiosos de la literatura.
Entre les finalitats de l’associació figuren la de constituir-se en interlocutora vàlida davant les institucions públiques o d’altres entitats semblants així com fomentar la coneixença i el contacte entre els escriptors, estudiosos, etc. vincultats a la literatura en valencià de les diferents comarques de Castelló. Igualment, la tria d’un lloc amb la càrrega simbòlica de l’Aula-Museu dedicada al mestre Carles Salvador també vol ser una mostra de la capacitat de combinar el respecte i la reivindicació del passat amb els nous reptes que planteja, a la literatura en valencià, el segle XXI.

De fet, els escriptors de les nostres comarques asseguren que, entre els objectius que haurà d’enfrontar la nova associació, ocupa un lloc preferent el de treballar per augmentar la presència social de la literatura en la nostra llengua. Una presència que s’hauria de plasmar tant en els diferents espais de comunicació, centres d’ensenyament o àmbits culturals com a la Xarxa, un dels territoris on l’associació vol fer-se forta. Així, una de les campanyes que enllestiran aviat serà la de dotar de continguts les entrades dels autors de les nostres comarques a llocs com la wikipèdia.
Un dels objectius de El Pont serà el foment d’activitats en els pobles d’interior així com la dispersió jeràrquica i l’ambició d’organitzar actes no sols a ciutats grans, com Castelló, Vila-real o Vinaròs, sinó dedicar esforços a donar a conèixer l’activitat cultural que duran a terme en la major part dels pobles de les nostres comarques. D’entrada, la junta ha quedat constituïda per Joan Andrés Sorribes, Pep Castellano, Albert Garcia, Josep Porcar i Vicent Usó.